bErHaTi-HaTi DeNgAn PaNaDoL...

JANGAN AMBIL PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI
 (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK) 

UNTUK PENGETAHUAN... 
Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang kenalan yang mengalaminya… 

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat seorang doktor yg bertugas di hospital tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips ) 
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. 
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman. 

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. 

Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan. 

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses bersalin melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? 

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda. 

WALLAHUALAM.. 

16 comments:

anak ain said...

nice share..mmg selam nie alergik paracetamol..nasib tak mkn....

sI tEDI said...

oOoO.. TQ

♥kAsiH+CiNta♥ said...

eee.. ..kasih slalu makan panadol...

LoStGuErReRos... said...

ermmm... agak bahaya... :)

Billet-DOux said...

adess.. bahaya gak tu.. dui.. huhu. makasih info.

noorul said...

thanks for the info.

D'lla said...

ya allah..patut la mkn panadol biasa lmbt sembuh..thanks sharing

snow white said...

sama2...sb tu la snow white masukkan dlm blog utk makluman kita semua.. memang tak dinafikan, kebanyakan kita, klu sakit kepala mesti ambil panadol dulu sblm pergi klinik.. tak pun mkn panadol jer klinik tak pergi2 pun...asal sakit jer mkn panadol..kan3. nasib baik la snow white jenis x suka mkn ubat...hehehe, pecah rahsia.. ;-)

Ummi Hanie said...

hurmm..eh , hye snowhite ! salam...

da lame gak tau kesah bahaya panadol ni..yg Hanie biase dgr , kes panadol menstrual , seorg pramugari ni slalu ambik,last2 kena kanser gitu lebih kurang...huhuhu..

psstt...sy ade giveaway ni ! sng jer nk join..jom ! :)

My 1st GIVEAWAY - menangi kaftan chantek !

AnWaRnAiM said...

nice inf0... :)

ChaLie IbraHim said...

errrrkssss....saya suka ambil aktifast....sebab x rasa pahit...hurrmmm...pastu kalau migrain plak doctor slalu bagi painkiller...aishhhh......risau...risauu......

snow white said...

jadi kita semua kena berhati-hatilah.. dialah penawar, dialah racun... nk ambil panadol blh, tp jnglah selalu.. ;-)

BeaN MorENo said...

nice info...lepas ni xnak amin prostant dah...

silencer@chaie said...

betul tu..
saya blaja toxic..
n panadol memang bahaya..
tapi, kalo overdose..
kalo makan ikot cakap doc insyaAllah okeyh..

snow white said...

betul ckp kamu silencer... ;-)

Matt said...

wow scary :0

Post a Comment