UnGkApAn MaAf...



Perkataan maaf memang mudah disebut..tp, utk diungkapkan kpd someone, adalah suatu perkara yg amat2 sukar....tp,semuanya atas diri individu t'sebut..Kalau bg aku la, memang x leh nk dinafikan yg diri aku t'masuk jugak dlm golongan camni..aku nie memang seorang insan yg keras hati...yg susah melupakan kesalahan yg someone lakukan t'hadap aku apatah lagi memberi maaf...it's impossible sama sekali dlm hidup aku..seolah-olah ungkapan maaf itu ibarat intan permata yg tdk boleh aku hamburkan sewenang-wenangnya.. Sungguh mahal nilai sebuah kemaafan dlm diri aku sehingga aku tdk b'daya utk mengeluarkannya..



Tp, alhamdulillah la..sekarang aku da b'ubah, hidup aku lebih b'tamadun, ha3..sikap ni da b'jaya aku kikis sikit demi sikit & lama2 ia akan b'kubur m'jadi padang yg baru potong rambut..kui2..ala, ni bahasa kiasan je, x kan x leh nk paham kot..korang x kan x tau padang tu camner? ada rumput pjg2 kat atas dia, so, bila da potong, jadi botak la dia..sama gak la dgn benda yg aku habaq nie..



Tau x p'ubahan aku camne loni..?em, kalau ada org wat silap kat aku la kan, aku memang sentiasa niat utk maafkn dia dlm hati aku..tp, dlm hati jer la..kalau kat luar, x t'ungkap lagi p'kataan maaf tu..tp, memang da maafkan pun..so, camne nie..?adakah aku masih x b'ubah..?Hmm..1 ag masalah yg aku hadapi yg bisa menyerabutkan pala otak aku nie bila mana aku b'ada dlm situasi yg m'jadikan bibirku kaku utk melontarkan bait2 kata, lidahku kelu utk b'bicara, suaraku m'bisu bagaikan tdk b'daya mengucapkan apa2..leh imagine x situasi dia camner..?korang pikirlah sendiri yea..maklumlah bahasa org sastera nie kena la b'kias2 sikit,he3..Aku gak serabut tul la b'ada dlm kondisi camni..sbb apa, sbb proses ni akn memakan masa yg lama utk kembali seperti sediakala..& utk m'jadikan ia normal, salah seorang harus memulakannya n mengetepikan ego yg t'pendam di sanubari..



Masalahnya, sapa yg nk stat dlu..?aku...?mintak maaf la cik kak dan cik abg oi...tunggu b'tahun2 pun, jgn harap aku leh wat...susah tul la b'ada dlm situasi aku nie..sbb tu la, aku sokmo menang..sbb org mengalah ngn aku..maybe da "malas baso" dah kot...tp aku x kisah pun..sbb aku lebih taw sape aku..aku taw perangai aku..sebenarnya, korang x taw, walau sekeras2 hati aku nie, aku masih ada keperibadian n keperimaafan..bkn aku x mau be a first person, aku mau..tp aku malu..ntah kenapa..bila aku dijerat oleh situasi yg tegang ini, perasaan malu mula m'ambil kesempatan utk menyelinap memenuhi ruang hatiku, b'maharajalela di dlm kelopak sukmaku sehingga memaksa rentak2 hidupku melontarkan bias2 malu ke arah someone tu..sampai 1 saat tu, aku bagaikan dirasuk perasaan malu yg t'amat sehingga aku x dpt nk m'hadapi someone t'sebut...stop la situ..x yah pjg2 la... yg pasti hanya seorg jer yg memahami sikap aku ni…my hubby…



Hmm...bila la masalah nk selesai kalau camni yea..duhai sahabat2ku t'sayang dan my hubby, yg mengerti isi hatiku ini, bantulah daku & dgn setulus hati ku mohon kemaafan drpd kalian semua....

4 comments:

Dashing Days said...

same goes to me..dulu time temper menguasai dri mmg xde niat langsung nak maafkan org yg dh menyakitkan tp bile akhirnya dh btenang dan bpikiran matang dan xde cmpur tgn setan hee
baru lah leh maafkan org tu tapi dlm hati je..antara diri ngn tuhan.nak ckp depan2 kimslm la kot hee

tuan tanah said...

betul3....tapi kenapa ek???

Rashid said...

salam

hmm hmm... memang agak sukar untuk berikan kemaafan. Tapi sebenarnya dengan kemaafan itulah yang membezakan kesucian dan keredhaan hati..

Dengan memaafkan kita sebenarnya telah berikan kesegaran kepada hati dan diri kita sendiri. Itulah nikmatnya kehidupan..

einaz ;D said...

comel.;)

Post a Comment