(18 SX)....Fadhilat Bercium

AMARAN!!!!!!
PRAKTIKAL UTK PASANGAN SUAMI ISTERI SAHAJA
UTK ORANG BUJANG.... (DILARANG EK)

Lepas baca ni, paling busuk pun ciumlah pasangan suami isteri anda sekali pun jadilah sblm pi keje kew..lagi byk lagi bagus!..xkisahlah sape2 leh start dulu..hehe..jgn segan2..byk fadhilatnyer.....yg lum kahwin, jgn mandai2 nak cium pakwe/makwe anda sekalian lak..neraka hukumnya..buat pedoman jek dulu..hehe..selamat membaca.

Fadhilat Bercium???

Ahli perubatan mendapati bahwa berciuman baik untuk kesihatan..... Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga efektif melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi kesihatan?

* Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita. Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung per minit.

* Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras. Kira-kira 60 tarikan nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan nafas per minit. ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.

* Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan pencegahan gigi berlubang. Berciuman menstimulasi air liur yang boleh menghancurkan asam yang menutupi gigi.

* Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan stress. Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress.

Lagi... kelebihan berciuman .....huhuhu!

1. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak Nmelakukan rutin ini.

2. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.

3. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman bergairah tiga kali per hari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu menghilangkan berat badan.

4. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.

5. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

6. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan kolesterol.

7. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.

8. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantu mengurangi sakit.

Selamat bercium-ciuman...hehehehe....biar pasangan anda/kawan2 kita supaya perhubungan suami isteri jadi mesra gitu... Insyaallah ;)

29 comments:

M a W a D D a H said...

nice info... :)

joegrimjow said...

smangat nak bercium ni
erkk
smngat nk kawen
;)

ASSOYFINGER67 said...

Salam....
Snow White boleh aku jual berus gigi cap Snow White kat sini....
*Belah utara musim durian mereka tak bercium...mereka lawan hembus nafas jer..hehehih..hak2...koh..koh..koh..(batuk plak)

JMR said...

wow..banyak gk benefits kissing nih..hehehe..nk kn tggu kawen le luh..huhuhuh

snow white said...

hah..kalau macam tu pakat kawin cepat2 yer... hehehehe

snow white said...

assoyfinger : nak jual berus gigi??? boleh aja... jual la apa saja yang nak juar...jangan jual diri sudah....hahahahaha

riwayaterakru said...

kesimpulannya selalu-selalulah bercium. info yang bagus nih.

snow white said...

yer...selalulah bercium bagi pasangan yang dah berumahtangga ek... bukan untuk pasangan couple or pasangan yang dah bertunang... jangan salah faham kat situ... tak sanggup nak tanggung dosa... hehehehe

tOm said...

ermmm.. info yg sgt praktikal w'pun sy x kawen lagi.. =P

Entri terbaru saya:Lady Gaga Mengamuk Di American Idol?

AiZ said...

wah... nak kena kahwin cepat cepat nih.. ^___^



komen i punya entry juga ye ^___^
klik kuat-kuat>>Apabila seorang blogger marah

zulkbo said...

salam..
aikkk??
dah nak kena kawinkan ni?
he he he...

ASSOYFINGER67 said...

salam Snow White..apapun info kao adalah amat berguna...berapa sewa kedai..?heheh

LaNuNsepet said...

kalu cium beruk ker.. kucing ker.. sejenis ker.. ape jadi lak?

snow white said...

zulkbo : aik...nak kawinkan sapa pulak nie??? ada ank dara ke kat umah??? hehehehe..

assofinger : murah-murah jer.. RM15 jer untuk 2 bulan.. bekenan ke??? hehehe. Kalau sewa kedai lain...silap2 sebulan RM300..

snow white said...

lanun: ko nak cium beruk ke??? isshhh...iisshhh.. ko ni, dari ko cium beruk, baik ko cium dinding.. hahahaha

SheY PuLL said...

dengan rasminya..dah folow dah..owi,,ade kesilapan teknikal..:P

pemuda pemudi yg belum berkah wind..dilarang ek

snow white said...

ooooo..thanks. saja jer tanya, jangan mare..hehehe. betol tu kan..dilarang sama sekali..

uncle said...

unclebaru je comolot dengan auntie hahahah

snow white said...

Bagus la tu....hehehe. banyak fadhilatnya...

e. indah said...

nak cium sepa ek? aku lum berlaki ..info ne mendukacitakan bg yg single2 ne hahha

snow white said...

taklah e...info nie bagus bagi pasangan couple...supaya kawin cepat2...hehehehe

husnazainal said...

hehehehe...semangat neh nak kawen...
kena cium selalu la camni..
mesti bertambah sehat..

snow white said...

bertambah sihat..dan bertambah mesra gitu..hehehe... lepas ni nk berkelahi pun tak jadi..

nadhirah mohd shakri said...

hehhe..entry yang menarik~!
naseb baik sy belum kawen.teheee

snow white said...

nadhirah : kalau dah kawen nape pulak??? hehehehe.... kawin la cepat2..

Razis said...

pada yang belum kahwin tu cepat2la yer. pahale byk nie tgh tunggu

snow white said...

razis : hehehehe..betol tu. org yg cakap tu dah kwin ke belum??

Nuraisyyah said...

husyoooo..ye3..aisya akan praktikkan nanti.muahahaha..eh3..mksd aisya pas kawen t laaa..hikhik..:p

snow white said...

nuraisyyah: bagus la...tapi jngan praktik ngan pak we pulak..hehehe :-)

Post a Comment