Kongsi Cita-Cita Korang Masa Sekolah

Kali nie Snow White nak kongsi cerita tentang cita-cita.. Aku tahu semua orang pasti ada cita-cita, kan??? Bagi aku..dari aku mula-mula sekolah lagi , pasti ada yang bertanya  " bila besar nanti kamu nak jadi apa". hehehe.. tau jawapan aku apa..'saya nak jadi cikgu..cikgu". Majoritinya semua kawan-kawan aku jawap nak jadi cikgu.. best sangat ke jadi cikgu??? Kalau ada cikgu yang baca entri nie tolong jawap sikit.. bila aku dah besar, aku dengar jadi cikgu nie mulia kerjanya..sebab, kerjanya mendidik anak bangsa supaya menjadi 'orang'..kalau yang tak jadi 'orang' tu mesti tak dengar cakap cikgu..heheheh...kerana cikgu lah Datuk Najib menjadi Perdana Menteri sekarang.. betol tak???

Aku masih ingat lagi masa aku darjah 6. Cikgu suruh buat karangan tentang cita-cita. Sebelum buat karangan cikgu tanya sorang-sorang cita-cita kita orang bila dah besar nanti...tapi jawapan aku masa tu "saya nak jadi doktor..cikgu".. aaiikk..dah berubah dah. Tadi kata nak jadi cikgu..hehehe, itu masa aku tadika la. Sekarang dah darjah 6..naik pangkat sikit. Nak jadi doktor sebab bila ma dan abah sakit boleh la aku rawat sendiri.. tak payah susah-susah beratur ambik nombor bila nak jumpa doktor... hehehe..ok tak alasan aku tu??

Bila dah naik tingkatan 5. sekali la cikgu tanya tentang cita-cita.. alamak, cita-cita sebenar aku apa ek... ok lah jawapan aku bila cikgu tanya "saya nak jadi Pramugari..cikgu"...satu kelas gelakkan aku.. apa,tak sesuai ke?? Aku cukup tinggi apa...Berat badan pun cukup sesuai..rupa pun ada (perasan la pulak)..hehehe, cuma yang tak cukup pun bahasa aku..aku tak pakar sangat bab speking nie... huhuhu, tipis la harapan aku tu. tapi tak pa Bahasa Inggeris aku boleh belajar kan..

Bila dah tamat belajar..korang tahu aku minta apa...sekali lagi berubah fikiran.. aku mintak nak jadi Peguam.. hahahaha..kelakar kan.. Jadi loyer buruk boleh la.. Sekarang aku kerja kat salah sebuah Universiti belah utara. Apa pun aku bahagia dengan kerja ku sekarang... So, sekarang banyak cita-cita ku berkubur tanpa nisannya.. hehehe.

Jom kongsi cita-cita korang di masa sekolah dulu... hehehe..mesti best kan..dan dalam fikiran mesti terbayang wajah-wajah cikgu kita..dan kawan-kawan lama kita. Hati berkata.."bestnya kalau masa boleh diundurkan kembali..."

45 comments:

dUrRaNi said...

tyme darjah2 teringin nk jd polis tp maa xrestu..dia kta bahaya perempuan jadi polis..k..akur.

then teringin jadi doktor lak...p sbb tyme 2 keinginan mo jd polis 2 msh ada n ngam2 lak cta CSI popular trus upgrade keinginan nk jd doktor forensik..smpai abiz sk cta2 2 msh adaa..p dh nmanya xda rezki..(result bio leh menbangkitkan mayat..hehe)

alhamdulilah..skrg tgh stdy kat mktb..(^^) teacher-2-b...bersyukur sgt2...xsbr nk jd arkitek msa dpn student..hehe...

snow white said...

durani : tahniah!!!

ellis suriyani said...

ellis mase kekecik nak jadik peguam..hahah...

TTT said...

nak jadi pramugari!!

snow white said...

ellis : eh..eh...sama ngan sw jugak la...tp sw skg kwn2 panggil loyer buruk...hehehehe. nk jd loyer tak tercapai...so pegang status loyer buruk la mampu... huhuhu :-)

AnWaRnAiM said...

dullu skolah rndah nk jadi ckgu...la ni form4 nk jadi doktor...kah3

snow white said...

TTT : Wow..sama la kita..hehehehe.. kita nie sesuaikan jd pramugari..tp org jer tak perasan kan... hehehehe (perasan la pulak).. :-)

snow white said...

Anwarnaim : tiru akak ek... hehehe..apapun boleh usaha lg tu.. masih muda dan belum terlambat lagi nk kejar cita2 tu...

reen_sofee said...

mule mule nak jadik pensyarah. sebab cam teruja jek kan. cam gah jek pensyarah tuh! hahahah

pastuh nak jadik wartawan! memang gila nak jadik wartawan laa. sebab leh jalan jalan. heheh.

zulkbo said...

salam SW
ooooo...kerja UNIMEP erkk?
nape tak habaq awai-awai
la la la..ada pameran kat
KLCC hari ni tak join ke?
he he he..small world..
saya dulu kecik2 nak jadi polis
sayang mata rabun ..siang2 kena rejeck..kalau tidak mau ketua polis
negeri sekarang..tapi alhamdulillah
sekarang meniaga kecik2..last berkawan gak dengan ketua2 polis
antaranya kp kedah,kp selangor,kp melaka dan ramai lagi..

snow white said...

reen_sofee : pastu sekarang jadi apa?? wartawan ke..??

zulkbo : hehehehe..rabun rupanya. :-) yap..unimap. nape??

Misz_zana'85 said...

Masa kecik-kecik nenek tanya nak jadi ape, cakap nak jadi pemain piano. huhuh. sume terkezut sbb mcm tak pernah ade org bercita2 gitu pun. sampai sekarang pun tak pernah main piano..

zaman sekolah, cita-cita semua tiru member je. tak de cita2 sendiri pun. antaranya, pegawai, cikgu, doktor,

zaman sekolah menengah, baru la terfikir nk jadi saintis. so, ambil sains tulen, masuk matriks blajr fizik, masuk U ambil chemistry, sekarnag kerja di oil n gas company, pegawai biasa jek. ;p

p/s: cita2 itu penting supaya nampak hala tuju. tak de la sibuk couple jek. kan2?

snow white said...

Misz_zana'85 : betol3...setuju sesangat... cita2 tu penting..kalau betol2 nak jadi 'orang'.. hehehe :-)

Nasrina a.k.a Cikna said...

salam kak sw.. cita2 dulo nk jd lawyer.. sbb bnyk ckp... tapi skrg bila dh masuk U.. perasaan meluap-luap nk jd lecturer plak.. Sbb cambesh ja jadik lecturer.. hoho

snow white said...

Nasrina : Best ooo..jadi lecturer. hehehehe..mcm penah jadi.. :-)

Abu Luqman said...

dulu cita cita ak jadi layer..tak jadi.jadi ayer buruk je.he he he

snow white said...

Abu Luqman : ok la tu... :-)

kaChaNG_dEwa said...

pilihan 1: Perdana Menteri Malaysia

pilihan 2: Ketua Menteri Sarawak

Pilihan 3: Ketua Kampong

lalalalaa~

CiK EdiToR said...

klu ikutkn baca cita2 yg diimpikn..tp xsmua mnjadi..nak saintis, ahli astronomi, polis, byk terpgaruh dgn drma/filem..pelukis kartun, novelis, dll..skg jd penulis blog je dulu.. tp cita2 yg sbnrnya apa2 pun xkisah asal mint..jnji jd mnusia yg berguna pada agama, negara & bngsa serta msyrakat.

snow white said...

Kacang : hehehe..hebatnya cita-cita dia..huhuhu

Cik Editor : betul tu...jangan jadi manusia tak guna sudah..kan??

budak hitam said...

hahaha.. kelakar kan.. cita2 ms kecik mst berubah2 smpi skrg.. ms skolah rndah.. ckgu sllu suruh isi kad ap tah.. tulis 3 cita2.. stiap thn mst berubah.. tp yg x prnh berubah cuma doktor dgn arkitek.. pnh jgk tls nk jd ckgu, peguam.. ms kt matrik msk aliran sains hayat.. konon nak jd doktor.. tp alih2 msk u amik engineering.. cita2 yg tak pernah ada dlm snrai cita2 BH.. peliknye.. hihihi

vanilla popsicle said...

masa zaman-zaman sekolah rendah, saya tamak. semua benda saya nak jadi. saya pernah nak jadi cikgu, askar, polis, peguam. semua nak sekali gus. haha.

bila masuk sekolah menengah rendah, tamak dah jadi kurang sikit. masa tu nak jadi doktor atau jurutera (ceh, cita-cita nak hebat je. cet!). tapi bila dah menengah atas, cita-cita dah tukar jadi peguam. sebab sangat sukakan subjek sejarah.

bila lepas spm, apply matrix law kat uia, tapi dpt matrix kementerian pendidikan aliran sains hayat. pergi sana. bila dah masuk sana, fokus nak jadi doktor. tapi lepas result sem 1 yang sangat tak best tu, saya lupakan cita-cita tu. haha.

habis matriks sambung degree, buat nutrition.jadi, skang ni fokus saya nak jadi nutritionist pulak. insya Allah grad bulan 10 ni. doakan saya kak! haha. gila panjang komen. tah menjawab soalan ke tak. sorry kak :D

snow white said...

budak hitam : hehehehe...biasa la..masa tu kita budak2 lagi..so org tua2 kata pendirian tak tetap. hehehehe :-)

snow white said...

vanilla popsicle : dah menjawap soalan tu... cukup lengkap jawapan kamu..boleh buat entri nie..hehehe.. apa pun vanilla..yg penting usaha dan minat kan.. akak doakan semoga apa yang kamu hajati tercapai.. good luck.. :-)

Nine said...

haha, masa sekolah dulu, cita2 nak jadi polis ngan askar yg top, sebab leh pegang pistol/senapang.hehe.

snow white said...

nine : cita2 tu kalau tak tercapai tak pa..sebab pistol/senapang boleh beli n pegang la puas2...hehehehe :-)

belalang hijau said...

dulu2 kalau cikgu tanya or sape2 tanya sok besar nak jd pe, sure polis,askar,doktor and bla3x lagi keje yg time tue rase cool giler klu dapt keje tuh.

Tp bila besar satu pun x kene dgn ape yg tersebut d ats. Belalang hnya menjadi sorang pelukis plan tegar atau dalam bahasa lain draughtman. so far enjoy dgn keje nih walaupun tak pernah termimpi akan keje nih...

:-)

snow white said...

belalang hijau : tak semestinya apa yang kita impikan semuanya tercapai.. so hargailah apa yg kita ada sekarang.. huhuhu :-)

Mis Erika said...

dlu sy btl2 mau jd polis..tp x ksampaian plak..hehehe..tp sy brsyukur dgn status profesion sy skg..ecececewahh :)

padin said...

he he he..

ASSOYFINGER67 said...

Salam...ingat nak jadi pegawai tentera....cikgu ker...tapi p antibiyu..semua kantoi...sijil de...rezki kot tak de..jadilah macam nie...hmmm...terbayang awek2 lama zaman sek dlu..ingat nak buat post...tapi hati mem mesti dijagekan...

snow white said...

Mis Erika : bagus la tu.. :-)

padin : nape ko gelak padin... apa cita2 ko??

snow white said...

Assofinger : bagusnya,...yap hati mem perlu di jaga. banyak pengorbanan dia..tlg hargai ek.. hehehe :-)

padin said...

umm, jadi cikgu.. sekarang, cita2 tercapai, he he he

snow white said...

padin : aiikkk...bila masa ko jadi cikgu?? ko kata baru nak masuk matrik...hehehehe, ko nie main banyak.. apa2 pun padin..tahniah cikgu!!!!!

padin said...

haha, nak masok matrik tu 6 tahun lepas la kak.. sekarang dah kerja la, kui kui

snow white said...

padin : oooo..budak pandai... yalah, nape tak berterus terang dari awal.. rupanya selama nie kami pekena cikgu laa....patut ada saja jawapan dia.. hehehehe :-)

Syahrul Iman said...

dulu cita-cita nak jadi seorang askar..
pastu ubah cita-cita jadi doktor sebab gaji tinggi sikit..hehe..last2 nak jadi engineer plk..tak taw la lps nie ubah jadi ape plk..ekeke

snow white said...

Syahrul Iman : sebelum dia berubah tak nak jadi apa2,,, baik teruskan usaha kejar lah cita2 yg nk jadi engineer tu...hehehehe :-)

CikGadis said...

tm kcik2 cita2 nk jd pramugari. pdahal skrg nie kaki pndek sgt.

pas2 sek ren plak nk jd penyanyi sbb nk jd femes.

msuk sek men tros mnat nk jd peguam syariah. knon jer.

plg xbley blah brangan nk jd ORG GAJI tue. mmg xley blah. knon dpt kawen dgn anak tuan umah la.. org kaya. xbley blah. kah3.

pas2 skrg nmpk ny ckgu jer la. trmkbul doa ayh nk ank jd ckgu. tp ni bkn las destination.. xkn nk jd ckgu jer smpai tua. up skit kot. lecturer.. haha

(ksimpulanya mmg kuat vvverangan dr kcik)

haha

padin said...

hahaha snow oo snow.. mana da pandai la.. hehe tu la datang belog tuh xnak godek2, pecaye je bulat2 ape saye cakap wakaka

AnWaRnAiM said...

hu3 iye...

Peredaran zaman handset aku

snow white said...

cik gadis : sekurang-kurangnya ada jugak angan2..hehehe

padin : ko ni padin... :-)

anwarnaim : bagus..chayok2... :-)

SheY PuLL said...

Saye nak jadik PELUMBA KETE

snow white said...

Shey Pull : wah..tinggi nya cita2 dia.. bagus2..teruskan usaha .. :-)

Post a Comment